Kosmoskynä-palkinto Irma Hirsjärvelle

Jyväskyläläiselle Irma Hirsjärvelle on myönnetty Kosmoskynä-palkinto Finnconissa Tampereella 3.7.2016. Hirsjärvi on edistänyt kotimaista scifi- ja fantasiatutkimusta sekä suomalaisen fandomin yhtenäisyyttä.

Kosmoskynä-palkinto on Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n jakama kunnianosoitus, joka myönnetään henkilölle tai yhteisölle, jonka on katsottu ansiokkaasti edistäneen kotimaista tieteiskirjallisuutta. Palkinto on luonteeltaan elämäntyöpalkinto, ja se annetaan merkittävästä, suomalaisen scifin aseman parantamiseksi tehdystä työstä.

Kuva: Jussi Vainikainen
Kuva: Jussi Vainikainen

Irma Hirsjärven tutkimus suomalaisen scifi-faniudesta sekä vaikutus muuhun suomalaiseen science fiction- ja fantasiatutkimukseen on ollut todella merkittävä. Hänen osallisuutensa ensin tutkijaverkosto FINFARin toimintaan ja myöhemmin Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seuran perustamiseen osoittavat todellista omistautumista tutkimukselle ja tutkijayhteisölle. Irma Hirsjärvi oli myös yksi merkittävimmistä tekijöistä Finncon-tapahtuman organisoimisessa myös Helsingin ulkopuolelle 1990-luvulla. Hän oli aktiivisesti myös perustamassa Finncon yhdistys ry:tä. Aktiivisen seuratoiminnan lisäksi Hirsjärvi on opastanut jo useamman sukupolven kirjoittamaan scifiä ja fantasiaa opettamalla kursseilla ja työpajoissa niin avoimessa yliopistossa, opistossa kuin erilaisilla kirjoittajaleireilläkin.

Hirsjärvi on osallistunut myös kirjoitusoppaiden tekoon ja kirjoittanut useita artikkeleita sekä tutkimusalastaanettä scifin harrastamisesta. Hän oli myös fanikunniavieraana Tampereella 2012 järjestetyssä Finnconissa.

Irma Hirsjärvi, Stk:n puheenjohtaja Mia Myllymäki, Juri Timonen, Katri Alatalo ja Stk:n sihteeri Olli Lönnberg. Kuva: Jussi Vainikainen.
Irma Hirsjärvi, Mia Myllymäki, Juri Timonen, Katri Alatalo ja Olli Lönnberg. Kuva: Jussi Vainikainen.

Kosmoskynä-palkinnon saajat:

1985: Kari Mäentaka
1987: Tom Ölander
1987: Veikko Rekunen
1988: Jyrki Ijäs
1991: Leena Peltonen
1992: Toni Jerrman
1995: Raimo Nikkonen
1996: Turun Science Fiction -seura
2000: Juhani Hinkkanen
2001: Johanna Sinisalo
2006: Liisa Rantalaiho
2014: Pasi Karppanen
2016: Irma Hirsjärvi