Kirjoita kosmos

Kirjoita kosmos -- Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry

Toim.: Anne Leinonen

Sivuja: 139

Julkaistu: 2006 / 2012

ISBN: 978-952-67765-1-4

Onko uusia ideoita olemassa? Kuinka ympäristökuvaus muutetaan toiminnaksi? Miten kliseitä kierrätetään toimiviksi ratkaisuiksi?

Kirjoita Kosmos johdattaa lukijansa tieteis- ja fantasiakirjoittamisen erityispiirteisiin. Opas tarjoaa vinkkejä ja pohdittavaa niin kokeneille kirjoittajille kuin vasta-alkajille. Artikkelien kirjoittajina on kotimaisia kirjailijoita, tutkijoita ja kriitikkoja, joilla kaikilla on vankka kokemus spekulatiivisen fiktion kirjoittamisesta ja lukemisesta.

Teos on ainutlaatuinen Suomessa: näin laajasti ei spekulatiivisen fiktion kirjoittamista ole aiemmin käsitelty yksissä kansissa.

Kirjoita kosmos on Suomen Tieteiskirjoittajien ja Turun Yliopiston Tieteiskulttuurikabinetti ry:n vuonna 2006 julkaisema opas spekulatiivisen fiktion kirjoittajille. (Uudistettu laitos valmistui 2012, siihen on korjattu ajankohtaiset lehti- ja kirjoituskilpailutiedot)

Opas sisältää spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen liittyvää perustietoa ja alaan liittyviä vinkkejä. Se on jokaiselle tieteis- ja fantasiakirjoittamisesta kiinnostuneelle kirjoittajalle oivallinen johdatus kirjoittamisen saloihin. Kirjan artikkeleissa on käytännön vinkkejä mm. kliseiden kierrätyksestä, spekulatiivisen maailman luomisesta ja tekstin hiomisesta, sekä esseemäisiä havaintoja kirjoittajantyöstä ja spekulatiivisen tekstin erikoispiirteistä.

Kirjoittajina ovat tutkija Irma Hirsjärvi, kirjailija Boris Hurtta, kirjailija Pasi Jääskeläinen, Portti-voittaja Jenny Kangasvuo, kirjailija Anne Leinonen, professori Liisa Rantalaiho, Nova-voittaja Mari Saario, kuunnelmakirjailija ja novellisti Petri Salin sekä kriitikko-tutkija Vesa Sisättö. Oppaan on toimittanut Anne Leinonen. Oppaan taitosta vastaa Jarmo Karonen.