Kirjoita kosmos
Teos on ainutlaatuinen Suomessa: näin laajasti ei spekulatiivisen fiktion kirjoittamista ole aiemmin käsitelty yksissä kansissa.
Kirjoita kosmos on Suomen Tieteiskirjoittajien ja Turun Yliopiston Tieteiskulttuurikabinetti ry:n vuonna 2006 julkaisema opas spekulatiivisen fiktion kirjoittajille. (Uudistettu laitos valmistui 2012, siihen on korjattu ajankohtaiset lehti- ja kirjoituskilpailutiedot)
Opas sisältää spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen liittyvää perustietoa ja alaan liittyviä vinkkejä. Se on jokaiselle tieteis- ja fantasiakirjoittamisesta kiinnostuneelle kirjoittajalle oivallinen johdatus kirjoittamisen saloihin. Kirjan artikkeleissa on käytännön vinkkejä mm. kliseiden kierrätyksestä, spekulatiivisen maailman luomisesta ja tekstin hiomisesta, sekä esseemäisiä havaintoja kirjoittajantyöstä ja spekulatiivisen tekstin erikoispiirteistä.
Kirjoittajina ovat tutkija Irma Hirsjärvi, kirjailija Boris Hurtta, kirjailija Pasi Jääskeläinen, Portti-voittaja Jenny Kangasvuo, kirjailija Anne Leinonen, professori Liisa Rantalaiho, Nova-voittaja Mari Saario, kuunnelmakirjailija ja novellisti Petri Salin sekä kriitikko-tutkija Vesa Sisättö. Oppaan on toimittanut Anne Leinonen. Oppaan taitosta vastaa Jarmo Karonen.
Kummallisen kirjoittajat
Miten selittäminen voikin olla tarpeen, ja kuinka lukijaa huijataan?
Kummallisen kirjoittajat eli kirjailijat, tutkijat ja aktiiviset lukijat kertovat tässä oppaassa, miten fiktiivinen maailma rakennetaan. Painotus on fantastisessa kirjallisuudessa, mutta vinkkejä löytyy myös realistisemman kirjallisuuden tekijöille. Astu sisään kummallisen kirjallisuuden kiehtovaan maailmaan.
Scifi-novellin kirjoittaminen
Vaikka oppaan tiedot ovatkin jo eritoten lehtitietojen osalta vanhentuneet, on se monin osin edelleen hyödyllistä luettavaa kirjoittajalle. Käytännön opas siitä, kuinka kirjoitetaan tieteisnovelli. Sisältää lisäksi tietoja arvostelupalveluista ja kirjallisuusluettelon.
Tuoretta verta
Kohta se tapahtuu. Kipu ja tuska ovat aivan nurkan takana.
Tuoretta verta on opas kauhukirjallisuudesta ja kauhun kirjoittamisesta kiinnostuneille. Opasta voivat hyödyntää niin yliluonnollisen kuin realistisemmankin kauhun ystävät, ja se soveltuu opetuskäyttöön.
Teoksessa kerrotaan, minkälaista kauhua Suomessa on kirjoitettu ja miten kauhugenre on kehittynyt suomalaisessa kirjallisuudessa.
Mikä synnyttää kauhun tunteen? Miten kirjoittaa hirviöistä uskottavasti, vai kallistuako psykologisen kauhun puoleen? Opas tarjoaa näkökulmia myös kansanperinteen ja klassikkoteosten hyödyntämiseen kauhutarinoissa sekä tarinan rakentamiseen ja kliseiden käsittelyyn.