Romaanin rakenne ja synopsis -kurssi Helsingissä – lähiopetuspäivät la 26.5. ja la 11.8.

Kurssilla suunnitellaan kirjoittajien omien ideoiden ja aineistojen pohjalta romaanin rakenne sekä synopsis. Kurssi soveltuu kirjoittajille, jotka ovat kirjoittaneet pidempää proosaa ja joilla on mielessään romaanin tarina, mutta kokonaisuuden rakenteen, juonen ja henkilöiden motiivien rakentamisessa kaivataan apua. Kurssi ei ota kantaa tekstien edustamaan genreen, vaan menetelmät soveltuvat erilaisille fiktiivisille käsikirjoituksille. Menetelminä käytetään mm. henkilölähtöistä tarinan kehittämistä ja elokuvakäsikirjoituksen tarinakaavojen hyödyntämistä. Kurssi on kaksipäiväinen, lähipäivien välillä on etätehtävä.

Kurssin järjestää Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry, ja se on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta. Kurssi järjestetään Helsingissä Pasilan kirjastossa.

Kurssin vetäjänä toimii kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen, jolla on 20 vuoden kokemus alasta niin kirjailijana kuin kouluttajana.

Kurssin tavoitteena on saada jokaiselle osallistujalle romaanin laaja, lukukohtainen sisältörunko, jonka pohjalta voi ryhtyä kirjoitustyöhön.

Kurssin hinta on 30 euroa Stk:n jäsen / 50 euroa ei-jäsen.

 

Ilmoittaudu 20.4.2018 mennessä sähköpostitse osoitteeseen usvazine@gmail.com. Mukaan otetaan kymmenen osallistujaa. Jos ilmoittautuneita on enemmän, etusijalla ovat Stk:n jäsenet, ja tarvittaessa osallistujat valitaan ilmoittautuneista. Kaksi paikkaa on varattu stipendiperiaatteella vähävaraisille Stk:n jäsenille (osallistumismaksu maksetaan apurahasta). Näitä paikkoja haetaan erikseen kertomalla ilmoittautumisen yhteydessä, että hakee stipendipaikkaa (perustele myös, miksi tarvitset paikan).

Kurssin tarkempi kuvaus

Ennakkotehtävä 15.5 mennessä

Kurssia ennen osallistuja toimittaa lyhyen kuvauksen siitä, millaista romaania on kirjoittamassa: juoni, henkilöt ja maailma. Ennakkotehtävään saa apukysymyksiä. Ennakkotehtävät jaetaan tutustuttavaksi kaikille kurssilaisille.

Kurssipäivä 1, la 26.5.2018 Pasilan kirjasto, Helsinki

klo 10.30 – 12 luento, klo 12 – 17 opetus ruokataukoineen.

Avoin yleisöluento: “Rakenne kannattelee tarinaa.”

Kurssipäivän sisältö:
Mikä synopsis on, ja mihin tarkoituksiin sitä tarvitaan?

Erilaisten rakennekaavojen esittelyä ja käytännön kokeilua omalla tekstillä työpajassa.

Välitehtävä 30.6.2018 mennessä

Oman romaanin rakenteen työstäminen valitun rakennekaavan pohjalta

Toisen kurssilaisen romaanirakenteen kommentointi sähköisesti 31.7. mennessä

Työvälineenä Google Drive.

Kurssipäivä 2 klo la 11.8 klo 10.30 – 17 Pasilan kirjasto, Helsinki

Avoin yleisöluento “Näkökulma kaunokirjallisuudessa”

Kurssipäivän sisältö:
Romaanien rakenteiden kommentointi ja työstäminen työpajassa.

Loppuyhteenveto